Kinderen komen in actie tegen zwerfafval

17-04-2018, 09:17 | Lezersnieuws | lotte

Geinspireerd door de landelijke schoonmaakactie van Nederland Schoon doen de schoolkinderen van de Diamant uit Zevenhoven voor de eerste keer mee aan de actie waarbij zwerfvuil in de eigen omgeving wordt ingezameld. De landelijke schoonmaakdag is al geweest, maar in Zevenhoven staat deze activiteit gepland op woensdagmorgen 25 april.  Er zullen 12 routes worden gelopen samen met een aantal juffen en ouders waarbij  zwerfafval wordt verzameld. Een aantal moeders zijn initiatiefnemer voor deze actie. Deze moeders wandelen graag een rondje om en door het dorp en verbazen zich over de hoeveelheid zwerfafval die ze langs de paden tegenkomen.

Een moeder spreekt zich uit: ‘Het levert zorgen en frustratie op als je bedenkt wat de gevolgen zijn van al ons zwerfaval. In de eerste plaats is het geen gezicht voor de dorpsbewoners zelf. Niemand kiest er toch voor om op een vuilnisbelt te wonen. Ook in het belang van recreatie zouden we zwerfafval moeten voorkomen. De Nieuwkoopse Plassen met zijn omgeving is een prachtig gebied om te bezoeken. Ook daarvoor is het van belang om de omgeving aantrekkelijk te houden. Daarnaast raken de watergemalen verstopt van al dat zwerfafval. Het kost veel geld om deze gemalen schoon te maken en schoon te houden, wat uiteindelijk weer op het bordje van de burger terecht komt. Door zwerfafval te voorkomen, zorgen we dus ook voor onze eigen portemonnee’.

‘Al lijkt het soms een druppel op een gloeiende plaat, de behoefte en de noodzaak is er om er nu iets aan te gaan doen. Alle beetjes helpen en met elkaar kunnen we de leefbaarheid in ons dorp vergroten. Daarom organiseren we deze actie met de hoop dat het bewustwording bij mensen en kinderen zal brengen om afval niet op straat te gooien maar in de prullenbak. Het zou fijn zijn als u de kinderen daarom aanmoedigt als u ze tegenkomt bij de actie in het dorp of er met kinderen in uw omgeving over praat. Volwassenen zijn hierin een belangrijk voorbeeld voor kinderen en kunnen hen helpen om te leren zorgvuldig om te gaan met de natuur die we nog hebben. Uiteindelijk levert dit alleen maar een win-win situatie op voor onze portemonnee,onze gezondheid en een fijne en schone leefomgeving.