Columns

Column: Boswachter John

Met het warme weer van de afgelopen weken trekken we er graag op uit om op de plas verkoeling te zoeken. Veel bezoekers maken gratis gebruik van de routes die uitgezet en zo goed mogelijk onderhouden worden door Natuurmonumenten. Je kunt er zo op met je eigen of gehuurde boot en kano.

Column: Heemtuinnieuws

Ondanks de droogte bloeien er in de heemtuin toch nog verschillende planten. De mooiste op dit moment staan aan de waterkant van de achterste grote vijver. Heel veel kleine gele zonnetjes, die je daar vrolijk toelachen.

Boswachter John: Jong

NIEUWKOOP Tijdens mijn werkzaamheden als toezichthouder meer ik de boot even aan langs een rietkraag om iets te drinken. De zomer draait op volle toeren. Terwijl ik daar zo lig met de boot, vliegen twee zwarte sterns boven me. De ene, de ouder, heeft een visje gevangen.

Heemtuinnieuws

NIEUWKOOP Wanneer u de heemtuin binnenkomt, ziet u rechts van De Stal, (het verenigingsgebouw van het IVN), de dijk. Al is deze dijk maar klein, het vertegenwoordigt wel één van de landschapselementen van onze omgeving.

De Boswachter | Oud

Op de rietlanden in het plassengebied neem je nu heel gemakkelijk de koningsvaren waar. Deze plant kan zomaar een paar meter hoog worden. Het is de enige varen die de sporen niet onder het blad heeft zitten. De sporen hoopjes zitten namelijk bovenop het blad.

Heemtuinnieuws | Vrouwenakker

NIEUWKOOP Vroeger vond men, ver van de boerderij, kleine (over) stukjes land, waar vaak de mooiste bloemen bloeiden. Doordat er geen koeien kwamen, kwam er ook geen mest. Maar er werd wel gehooid en dus werd de grond steeds armer en daardoor bloemrijker.

Heemtuinnieuws:Grote ratelaar

NIEUWKOOP Begin jaren '80 werden de tennisbanen aan de Kennedylaan verplaatst naar Buytewech en kreeg het IVN toestemming om op die plek een heemtuin in te richten.

De Boswachter: Geweld

NIEUWKOOP Hoog in de lucht hebben een paar kraaien het aan de stok met een buizerd. Ze zijn het - op z'n zachtst gezegd - niet eens met het bezoek van deze grote roofvogel.

John Pietersen

Pagina's