• Boswachter John

Column: Vrijheid

NIEUWKOOP Nog maar een paar dagen terug vierden we onze vrijheid. Een groot goed en iets om nooit te vergeten. Inmiddels is er een generatie die in vrijheid geboren en overleden is.

Boswachter John

Vogels en dieren, mits niet in gevangenschap gehouden, leven ook in vrijheid. Ze kunnen gaan en staan waar zij dat willen. Dit wordt in onze als maar drukkere wereld steeds lastiger voor ze. Daarbij hebben ze onze steun vaak hard nodig. Wijzelf kunnen leven in een vrijheid die wordt omvat door een wettelijk kader. Schieten we daar buiten worden we teruggefloten. Het dierenrijk maakt gebruik van de oeroude "natuurwetten".

Onbeschreven en voor iedereen duidelijk. Wij kunnen dit duidelijk niet. We kennen nu wel de zogenaamde Wet Natuurbescherming. Daar gaan we weer, een opsomming van gedragingen die niet mogen zodat we de natuur waar we onderdeel van uitmaken niet zullen vernielen.

Nieuwe natuur biedt mogelijkheden voor het welzijn van dieren en vogels.

Het vergroot hun leefgebied door de bestaande gebieden te verbinden. Leven in vrijheid, belangrijk voor mens en natuur die samen een wereldbevolking vormen. Wij kunnen niet bestaan zonder natuur. Laten we er zuinig op zijn!