• Dag van Toen

    Redactie

De Dag van Toen herschrijft de Zuid-Hollandse geschiedenis

12-09-2017, 20:20 | Lezersnieuws | Dave Datema

Hoe zou de krant eruit zien als vandaag het gifschandaal van Lekkerkerk naar buiten kwam? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Brielle zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis

In de Maand van de Geschiedenis, die begint op 1 oktober, worden 50 artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen… De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje.

Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een 'verrassingsaanval van een opstandelingenleger'? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een 'geslaagde aanslag op een rebellenleider'?

"De giftige stof Benzeen is gevonden onder een deel van de nieuwbouwwijk Lekkerkerk-West. De stof is aangetroffen onder zeker zes woningen, maar de kans is groot dat de stof ook onder meer woningen in de wijk zit. Dat heeft burgemeester Ouwerkerk vanavond gezegd op een informatiebijeenkomst voor bewoners."

(Grote gifvondst onder nieuwbouwwijk Lekkerkerk, 03 april 1980)

"Een groep tegenstanders van de Oranjes heeft bij Schoonhoven de vrouw van Stadhouder Willem V aangehouden. Ze wordt nu vastgehouden vastgehouden in een boerderij bij Goejanverwellesluis, bij Gouda. Daar maakt ze het naar omstandigheden goed."

(Wilhelmina van Pruisen vastgehouden bij Goejanverwellesluis, 28 juni 1787)

"Het doel van de Dag van Toen is om niet alleen de bekende verhalen in een nieuw jasje te steken, maar ook de wat minder bekende verhalen", zegt initiatiefnemer Dave Datema. "Maar er zitten ook veel verhalen waarbij je denkt 'oh ja!', zoals de verwoestende brand in de jaren '60 bij het Gebouw voor de Kunsten en Wetenschappen in Den Haag."

De artikelen zijn geschreven op basis van dingen die je in de geschiedenisboeken leest, maar ook krantenartikelen en onderzoek. Ook zijn er historische foto's te zien en bewegende beelden.

De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht. Alle verhalen krijgen de aandacht die ze verdienen.

Volg alle verhalen op www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen is ook te volgen op Facebook; www.facebook.com/dagvantoen