Columns

Heemtuinnieuws | Vrouwenakker

NIEUWKOOP Vroeger vond men, ver van de boerderij, kleine (over) stukjes land, waar vaak de mooiste bloemen bloeiden. Doordat er geen koeien kwamen, kwam er ook geen mest. Maar er werd wel gehooid en dus werd de grond steeds armer en daardoor bloemrijker.

Heemtuinnieuws:Grote ratelaar

NIEUWKOOP Begin jaren '80 werden de tennisbanen aan de Kennedylaan verplaatst naar Buytewech en kreeg het IVN toestemming om op die plek een heemtuin in te richten.

De Boswachter: Geweld

NIEUWKOOP Hoog in de lucht hebben een paar kraaien het aan de stok met een buizerd. Ze zijn het - op z'n zachtst gezegd - niet eens met het bezoek van deze grote roofvogel.

John Pietersen

Heemtuinnieuws: Koekoeksbloemen

NIEUWKOOP Het hoogtepunt van de bloei van de bloemen in de heemtuin ligt ieder jaar weer zo rond half mei. Ook nu weer is het hele middenstuk dieproze gekleurd. De echte koekoeksbloem bloeit er met vrolijke franjeachtige roze bloemen.

IVN Nieuwkoop

Column: Vrijheid

NIEUWKOOP Nog maar een paar dagen terug vierden we onze vrijheid. Een groot goed en iets om nooit te vergeten. Inmiddels is er een generatie die in vrijheid geboren en overleden is.

Boswachter John

Heemtuinnieuws: Daslook

NIEUWKOOP Ook nu biedt de heemtuin weer vele verrassingen met als eerste de daslook. Een plant die zich makkelijk uitzaait, waardoor die zich op ieder voor de plant gunstig plekje vestigt.

IVN Nieuwkoop

Heemtuinnieuws

NIEUWKOOP Als u nu een rondje door de heemtuin loopt, ziet u overal een paars-roze plantje. Holwortel is de naam.

Column Boswachter John: Koud

Wat verschilt de wereld met een week geleden. Inmiddels zingen de vogels volop en zijn de grutto's en lepelaars weer terug. We hadden een hele korte periode van ijzige kou. Het woord 'gevoelstemperatuur' kwam weer om de hoek en de 'schaatskoorts' steeg naar ongekende hoogte.